Tuesday, March 24, 2009

Student2 di UTP

Hurm..sekadar nak berkongsi la.

Selama2 aku dok UTP ni,mcm2 jenis org ak jmpe,antaranya:-

  1. Dak giler study.Xdela smpai tahap giler,tp mrk ni study mmg gempaq.Mereka2 ini dok satu rumah dan aktiviti2 mrk kebanyaknnya akan brsama2 mrk je.G ipoh sme2,makan sme2, study sme2 dsbnya.
  2. Dak yg giler hiburan.Mrk2 ini berbahaya gk sbnarnya.Klo xmen game,tgk muvi.Klo xmuvie,game.Haaa..memang gamers sejati la mrk ini.Ada yang smpai xkuar blik.Klo makan pon,tapau bawak balik bilik.
  3. Dak2 kaki events.Mrk2 ini bahaya gak sebenarnya.Mrka ingin seboleh2nya join segala dan mengetuai event itu.Kalo bab2 event ni,dah pakar la.Yang susahnya,ble da balik bilik,mesti penat and then tido.
  4. Dak2 couple.Yang ni bahaya gak.24 jam berkepit je.Cmne lah mrk2 ni leh handle couple sedangkn assignment kt UTP ni usah cite la,mmg blambak.Sebole2nye suma nk brsama.Makan sesama,men sesame study pon sesame.Tp,leh ke masuk ilmu 2 ble study sme2?
  5. Dak2 dakwah.Mrk ni xdela bahaya.Cumanya,klo da dakwah tu,mrk mnolak skeras2nya benda lain kt UTP.Study dan dakwah hanya matlamat mrk.Mrk akan wat aktiviti2 bersma mereka.Weekdays hanya utk study dan weekends adalah hanya utk kerja dakwah.Klo la kena assignment yg besar,camne la nak wat.
  6. Dak2 yang memencilkan diri mereka dari masyarakat.Mrk2 ini akan aim utk dok kt v1 or v2 sbb kt situ ade single room.Xpaham tol,apsl la diorg nk sgt dok sorang2.Pnah gk ada sorg kwn ak,trlpas test sbb xde spe kejut die tido.Sian gak ade gk.hurmmm..
  7. Dak2 badan masjid.Mrk ini sebole2nye nk nmpk exclusive. Mrk ini kalo korang tgk,msti leh knal pnye.Sbbnya, diorang ad jaket tersndri dan trpamerla logo mrk.Kalo pasan kat notice2 board,msti ad carta organisasi mrk.Xleh kalah ngn student bodies yg len.
Rasenye ada banyak kot group2 laen.Mungkin skrang ni xingat.

Klo korang tanya ak ni kt bahagian group mana,i don't belong to any group.Yang pastinya,ak ni sebole2nye ingin mluaskan lagi circle pergaulan aku.Bole pg mane2 antra mrk n leh brgaul ngn dorang.Sbbnya,kkdang tu,ada yang sampai xnk brgaul ngn group yg len sbbnya xspndapat.

Luaskan la circle korang,baru la korang leh tau kawan2 korang tu cane. Yang korang rasa buruk tu,jadikanlah sempadan.Yang baik2 tu jadikanlah teladan.

p/s:Rasa2nya,ramai lagi kot yang cm aku.
p/p/s:Ak x kutuk mane2 ek.Kn da highlight kat atas,sekadar berkongsi.

Saturday, March 21, 2009

How to become a hero

I attended Oil and Gas Symposium last week and a talk by Shell chairman of Malaysia yesterday. I would say, now i got broader view of the industry.

To those petroleum engineers, don't be afraid of not getting any jobs. We still have oil underground there, but those are hard-to-get. Nowadays, there are less matured well and there's no new findings. There's deep oil, stored under ice, unconventional oil etc.

All our ancestors had took it all and left the hardest part to us. We need new technologies in order to meet people's demand in this oil and gas. It is expected that demand for hydrocarbons will be double in 2050. With less oil nowadays,how to reach that target?

Renewable energy such as wind,solar,nuclear,hydroelectric can't take the role of hydrocarbons. Now, they only contribute 2%(for nuclear) or less energy to the world.

People should never waste energy.(Now i know how important this is) Dato' Soh(Shell chairman of Malaysia) said that subsidies energy is not the good way to help the poor. The government should help with other method. It is because, subsidies energy will only cause people to use hydrocarbons as they wish to. People should learn how to appreciate this valuable things.

Since there is a campaign to save energy this 28th, let's show the world that Malaysian are united and concern about the worries of depleting energies. One hour of no energy will be very meaningful to the world.
(Any false information is due to my false.I write based from what i got from the symposium and the talk)


You don't need to have ability to be a hero.

P/s: I think i started to like Petroleum Engineering.
P/p/s: Ada post camni, barula orang minyak kan!?

Thursday, March 19, 2009

There will be no end to everything....

If you think you have reached the end,well you are not.

  1. If you think you have failed, that's not the end. You got to make things right.
  2. If you think you have achieved the top position, that's no the end. Not everyday is Sunday.
  3. If you think you have freedom,that's not the end. You can't even fly.
  4. If you think you have achieved happiness in life,that's not the end. We are not in fairy tales.
  5. If you think everything is bad,that's not the end. It's always dark before dawn.
  6. If you think you are alone,that's not the end. HE is always there for you.
  7. If you think you have lost hope on everything, that's not the end. You are still breathing.
  8. If you think you hate someone,that's not the end. The bleed in your heart can't be bandaged.
  9. If you think you love someone,that's not the end. You can even love everyone.
  10. If you thin you are lucky,that's not the end. It just happen to be your time.
  11. If you think you are invisible,that's not the end. You still see yourself in the mirror.
  12. If you think there will be no end to everything,well you are wrong. Death is always at the doorstep.
When death comes, nothing can be done but to let it. Know it that you gonna meet HIM sooner or later. Have we done everything to please HIM?You know yourself better than anyone else.

[Continuing of the title]...but DEATH.

Tuesday, March 17, 2009

heavy rain=heavy weight?

Lately,there is always raining at evening at Tronoh.

Raining+busy weeks(last 2 weeks)=weight gain.

Hell yeah!I am now 1.8kg heavier than before. Haishhh..betta find ways to maintain my ideal weight body.(Based on BMI)

It's easy to gain weight but hard to lose it.(~.~)

Now many mosquitoes has breed due to rainy days. Not so convenient to study IMS at night
( Alasan).

p/s:My weight should be kept secret from public to know.

Monday, March 16, 2009

Listening Test

Lately, i fond to listen to Love Story by Taylor Swift.Blame Haris my housemate who plays the song repeatedly until i got infected by the song.LOL.Since my busy week had ended,i decided to do crazy things.

I wanted to test my listening test.So, i listened to the song carefully and try to write the lyrics.This was what i got.

LOVE STORY-written by what OrangMinyak heard.
We were both young when i first saw you,
i close my eyes and the flashback stars seem standing in there,
on the balcony on the summer(incomplete)
see the lights,see the potty the bargain,
see you make your way to the crowds and say hello,
little that i know,

That you were the romeo you were throwing in pebbles
any my daddy said stay away from the juliet,
and i was crying on the staircase begging you please don't go,
And i say, romeo take me somewhere we can be alone,
i'll be waiting all the we do is run,
you'll be the prince and i'll be the princess,
it's a love story,baby just say.. yes

So i sneak out to the garden to see you,
we came quite cause if daddy knew,so close your eyes
escape this town for a little while,
cause you were romeo,i was scared at later,
and my daddy say stay away form juliet,
cause you were everything to me and i was begging you please don't go,

And i say,romeo take me somewhere we can be alone
i'll be waiting all is left is do to run
you'll be the prince and i'll be the princess,
it's a love story,baby just say yes,

romeo said to me that charlotte tell me how to feel,
this love is difficult,but it is,
don't be afraid,we'll make it out of this
it's a love story,baby just say yes,

i got tired of waiting,whether you'll ever coming around
my faith in you was fading,when i met you in the to tell
and i say,romeo save me i've been feeling so alone,
i keep waiting for you, but you never come
this in the head i know what to think
he nails to the ground and ring in and say

romeo and juliet will never have to be alone,
i love you and that's all i really know
i talk to your dad hope we can get white dress
its a love story,baby just say yes..

oh oh 2x...

we were both young when i first saw you
(Red words indicate mistakes)
LOVE STORY-Real Version
We were both young, when I first saw you
I close my eyes and the flashback starts
I’m standing there, on a balcony of summer air

I see the lights, see the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
You say hello, little did I know…

That you were Romeo, you were throwing pebbles
And my daddy said “stay away from Juliet”
And I was crying on the staircase
Begging you please don’t go…
And I said…

Romeo take me somewhere, we can be alone
I’ll be waiting, all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess,
It’s a love story, baby, just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quiet, because we’re dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while
Oh, Ohhh

Cause you were Romeo, I was a scarlet letter,
And my daddy said “stay away from Juliet”
But you were everything to me
I was begging you, please don’t go…
And I said

Romeo take me somewhere, we can be alone
I’ll be waiting, all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story, baby, just say yes

Romeo save me, they’re trying to tell me how to feel
This love is difficult, but it’s real
Don’t be afraid, we’ll make it out of this mess
It’s a love story, baby, just say yes
Oh, Ohhh…

I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you was fading
When I met you on the outskirts of town
And I said

Romeo save me, I’ve been feeling so alone
I keep waiting, for you but you never come
Is this in my head, I don’t know what to think
He kneels to the ground and pulled out a ring and said

Marry me Juliet, you’ll never have to be alone
I love you, and that’s all I really know
I talked to your dad-you’ll pick the white dress
It’s a love story, baby just say…yes…
Oh, Ohhh… Oh, Oh, Ohhh…
We were both young when I first saw you.
(Taken from web)

This is one of the way to master the language.

Sunday, March 15, 2009

It's finally over

Im at peace now(as for now).

Halalfest has ended.It was quite a success eventhough i might say, it's quite hectic in a way. This event is still new,so, no wonder if there's many problems occur.

One thing about my department is,it consist of 7 people where we need to manage the expo and the forum. Can you imagine,7 people need to do all the things such as logistics, Ceremony and protocol of the events, sponsorship for the expo, the welfare of the exhibitors, food and beverage for the VIPs, promotion and publication of the event and so much more.We were short of manpower.That's what the HICOM decide.

So,you might say the event was quite poorly conducted but i praise all my colleagues for their professionalism in handling this thing. I learn a lot from them in conducting event. Kudos to Umair, my head department who manage to overcome the problems.


Monday, March 9, 2009

Manusia Yang Patut Kita Paling Sayang

Korang taw kan arini maulud nabi?

Arini mrupakn ari utk mngingati Rasulullah.Bukan nak kata yg hanya pada maulidulrasul je kite mngingati Nabi Muhammad SAW, cume lebih mngingati.

Muhammad bin Abdullah merupakan tokoh, idola yang paling perlu kite respek. Bayangkanlah, mcm mana masyarakat yang rosak dgn adanya mslh2 sosial spt mmbunuh anak prmpuan, minum arak, brjudi dsbnya boleh brjaya di bwah panji ISLAM yg dibawa oleh nabi ini.

Tak ke pelik org yg xtau mnulis dan brpnddkan pd awlnya boleh mngubah langsung msyrkt Arab??Kalo zmn skrg,org brilmu pon blom tntu bole nk ubah msyrkt.

Ssngghnya, brsyukur la kite krn brkat gigh dakwah Rasulullah wlaupun truk dihalangi olh msyrkt2 trdahulu, kite dpt mrasai nikmat ISLAM dan insyaAllah nikmat IMAN.

Kalo la dulu Rasulullah rilek2 je dlm brdkwah(suda djamin syurga), adkh agama trcinta ini akn trtegak di muka bumi ini?

Jika dlihat zmn skrg, prjuangan2nya lbih kpd kepartian atau kebangsaan shj.klo pikir2 smule,klo la hnya bangsa Arab yg dprjuangkn Rasulullah, xdenye Islam tu nk brkmbg.Ianya dprjuangkn atas satu dasar,iaitu dasar ketauhidan,akidah kpd Allah. Janganla kita menjadi spt Kamal Atartuk xpon Yaseer Arafat.

"Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, niscaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Gagah lagi Maha Bijaksana. "(Al-anfaal:83)

Smpena MauliduRasul ni,marila kita same2 mngingati keperitan yg dialami di dlm kehidupan Rasulullah.Apakah kite ni mulia sgt jika Rasulullah dlm saat2 kematiaanya pon ingat kt umat,sdgkn kita saat2 kehidupan ni pon lupa pd Rasulullah.

Melakukn sunnah2nya mrupkn slh stu cara bg kita mngingatinya.Jgn la dikejar sunnah yg ssh dlakukn spt poligami atau sunnah kcil spt mnympn jnggut.Kejarla snnah yg besar spt dlm brdkwah.


"Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah. "(Al-Ahzab:21)

"Barangsiapa yang mentaati Rasul itu, sesungguhnya ia telah mentaati Allah. Dan barangsiapa yang berpaling (dari ketaatan itu), maka Kami tidak mengutusmu untuk menjadi pemelihara bagi mereka"(An-Nisaa:80)

Sunday, March 8, 2009

Popularity Test

Are you popular?

I was tired doing researches for my lab reports when i got this i- don't- know-what-am-i-doing idea.

I googled my name.

Only one appear, which on the tenth if i'm not mistaken. It was about Academic Writing examination seating.LOL.

I tried to search my brother's name.Wow! To my surprise there are pages related to him.~~

Then, i tried to type 'orang minyak'. Many describe bout the "evil guy who rapes women"(Nothing to do with me-I'm just petroleum guy).There are nothing bout me on the first three pages. Only about my friendster profile appears on the fourth page.

This site appeared number 4 when i typed "orang minyak blogspot".

LOL!!Try to google your name and look how popular you are.

p/s: I just read the interview bout my brother on malay mail. I dunno when it was posted??

p/p/s:Almost done with my reports.After this need to finish 15 chapters of ITPG.5 Chapters of Vector Calculus. 6 Questions on IMSE Assignment.Haishhh~~

p/p/p/s:Got new printer!Now, i can print those rocky photos.

Saturday, March 7, 2009

Bee Zee

I'm out of hands this week!So much things to do:

  • Vector Calculus Test on the 13th of March.
  • ITPG Test on the 12th of March.
  • Lab Test on the 12th of March(Evening).
  • 4 ITPG Lab Reports.
  • 1 RRFP Lab Report.
  • 1 IMSE Assignment.
  • 1 RRFP Group Assignment
  • 1 ITPG Quiz
  • Halalfest
Can't wait for mid semester break.I miss home very much.

Monday, March 2, 2009

Indahnya Cinta

Salam pertemuan semua.

Jangan lak terkejut or tersalah anggap mengenai tajuk tu.Jangan risau,belum masanya nak bernikah.LOL. Tajuk kat atas tu merupakan tajuk buku.Saje je nak bedah buku karya Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni. Antara bestseller beliau adelah buku La Tahzan(Jangan bersedih).

Saje je nak berkongsi ngan antum semua mengenai petunjuk Nabi s.a.w dalam beramar ma'aruf nahi mungkar di bawah chapter 16 buku nih.

  • Petunjuk petama baginda adalah menyeru kepada akidah terlebih dahulu.
Rasa2nya ap signifikannya menyeru kepada akidah?Kenapa tak seru kepada benda lain dahulu seperti ibadah ke, akhlak ke...or apa2 aje la.Cuba antum semua bayangkan,kalau la kita nak ajak mat2 rempit or mat2 ganja ke masjid untuk solat berjemaah,agak2 diorang nak tak datang?kalaula kita ajak pelajar2 tahfiz kat sekolah menengah solat berjemaah,rasa2 mana lagi senang nak hadir ke masjid?Sudah tentu la pelajar tahfiz. Bukan nak kata mat2 rempit tu laen agama(kebanyakan islam pada nama sahaja), tapi dari segi beramar ma'aruf sudah tentu pelajar tahfiz lebih senang untuk kita dekati.

Orang yang sefikrah dengan kita akan senang memahami objektif dakawah yang ingin disampaikan.
  • Petunjuk kedua adalah memulakan dakwah kepada kerabat sendiri terlebih dahulu.
Kalau la kita imbas kembali dakwah Rasulullah dahulu, baginda memulakan gerak kerja dalam menyeru umat ke dalam Islam dengan org2 yg terdekat dahulu.Dengan keluarga,dengan sahabat.Ini kerana,golongan2 yang dekat ini merupakan golongan yang mudah untuk kite berinteraksi kerana mrk sangat memahami diri kita ini. Tapi jangan pulak ada yang beri alasan untuk tidak berdakawah kepada lain sehinggalah kaum kerabatnya berislam sepenuhnya.Ini kerana, bapak saudara Rasulullah yang sungguh baik kepada baginda pon tak masuk Islam. Point ini cuba untuk terangkan,carilah orang yang mudah didekati.

  • petunjuk yang ketiga adalah bersikap lembut dan lunak.
Sepertimana di dalam firman Allah di dalam kitabNya

"Maka disebabkan rahmat dari Allah-lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu. "(3:159)

Rasanya,semua orang setuju kot kalau menggunakan kaedah lembut dalam menarik orang beramar ma'aruf dan nahi mungkar. Sekeras2 hati manusia, kalau sentuhan Tarbiah itu kena pada masa dan tempatnya, nescaya akan cairlah batu tu.Sebabnya,fitrah manusia sememangnya kepada kebaikan.Cuba la tnya smua org,spe yg nk msk neraka atas kejahatannya?msti takde pnye.

Kita bayangkan la ada dua buah pokok.Satu pokok yang keras lagi tegap lagi tinggi.Satu lagi pokok buluh yang kecik. Kalau la kedua2 ditiup angin yang sangat kencang,yang mana akan mudah hancur? Semestinya pokok besar sbbnya ia mnggunakan kkerasan badannya menahan angin kencang itu,dan akhrnya,tumbang ke bumi.Manakala, pokok buluh yang kecik tu mempunyai sifat kelunturan badannya untuk menyesuaikan dirinya dengan tiupan angin. Ia tidak akan tumbang sepertimana pokok yang besar itu tadi.

Apa yang nak dikaitkan adalah,kalaula kita berdakwah dengan kekerasan,hati mad'u akan mudah rebah.Kalaulah kita berdakwah dengan kelembutan, insyaAllah hati mad'u akan berpusing2 ibarat pokok buluh.