BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, August 8, 2010

Selamt Menyambut Ramadhan 1431

Tanggal 11 Ogos 2010 atau di dalam kalendar hijrahnya 1 Ramahdan 1431, bulan penuh berkah yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam menjelang tiba.


Bila bercakap tentang Ramadhan,kebiasaan orang lebih cenderung melihat puasanya sahaja sedangkan mereka patut melihat ianya dengan lebih luas,seperti melihat bulan itu adalah seperti MEGA SALES dimana segala amal ibadah dan kebaikan dilipat gandakan pahalanya.

Puasa adalah salah satu intisari Ramadhan di mana umat Islam diwajibkan menahan lapar dan dahaga serta perkara-perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari.Namun banyak lagi ibadah lain boleh ditambah lakukan di bulan mulia ini seperti memperbanyakkan bacaan al-Quran, berzikir, solat-solat sunat seperti solat terawih, solat tahajjud dan sebagainya.Maka ambillah peluang ini agar Ramadhan kali ini bermanfaat.Anggaplah Ramadhan kali ni Ramadhan terakhir moga kita pulun sehabis baik di dalam beribadah kepadaNya.

Allah S.W.T telah berfirman menjelaskan di dalam al-Quran tentang tujuan berpuasa:

"Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kalian berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kalian BERTAKWA"
(Q.S. Al-Baqarah: 183)

Maka jelaslah objektif puasa yang disyariatkan,adalah agar kita lebih bertakwa kepadaNya.Jadikanlah Ramadhan kali ini lebih bermanfaat daripada sebelumnya.

Rasulullah SAW yang maksudnya : Apabila telah tiba Ramadan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup semua pintu neraka dan diikat semua syaitan.(HR Imam Bukhari, Muslim, Nasai’e, Ahmad dan Baihaqi)

Rasulullah SAW telah bersabda yang maksudnya :Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.(- HR Imam Nasai’e, Ibn Majah, Ibn Hibban dan Baihaqi-)

Diriwayatkan daripada Sahl bin Sa’d R.A daripada Nabi SAW bersabda yang maksudnya: ‘Sesungguhnya di dalam syurga terdapat satu pintu yang disebut Ar-Rayyan yang mana pada hari Kiamat orang-orang yang berpuasa masuk daripadanya (dan) tidak seorangpun selain mereka memasukinya. Dikatakan: ‘Dimanakah orang-orang yang berpuasa?’ Maka mereka pun berdiri (untuk memasukinya), tidak ada seorang pun selain mereka yang memasukinya. Apabila mereka telah masuk maka pintu itu ditutup sehingga tidak ada seorang pun yang masuk dari padanya.’ (HR Bukhari)

Dari Ibnu ‘Umar RA, katanya Rasulullah saw. bersabda: ‘Carilah malam qadar itu pada sepuluh malam yang akhir bulan Ramadhan. Jika kamu lelah, maka janganlah dilewatkan pada tujuh malam yang masih tinggal.’ (HR Muslim)

Rasululah SAW bersabda; ‘Puasa itu bagaikan perisai, maka apabila seseorang kamu berpuasa, jangan berkata kotor dan jangan berkata kasar. Jika seseorang mencacinya atau menyerangnya maka hendaklah dia mengatakan. Aku ini puasa.’ ( Sahih Bukhari)

Jelaslah, ambillah peluang Ramadhan ini untuk beramal sebaik mungkin.Pintalah kepadaNya agar dibukakan seluas-luasnya pintu syurga untuk diri dan ditutupkan pintu neraka sempena Ramadhan ini.

Pertahan dan lindungilah dirimu dariapada nafsu-nafsu keduniaan yang selama ini membelenggu diri.Moga-moga setelah tamatnya Ramadhan,kita masih mampu melindungi diri daripada godaan-godaan.

Hayatilah lagu ini:
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna

Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri

Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan


Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


Biasanya orang akan makan banyak makanan yang sedap-sedap sebelum puasa,supaya nanti tak kempunan.Tapi sepatutnya,kita sepatutnya sudah mula mengurangkan makan-makan supaya nanti perut tak mengalami culture shock.Tak da lah hari pertama puasa terasa begitu memenatkan.Tak kurang juga, perlulah mula memperbanyakkan amal ibadah supaya tak terasa letih untuk bersolat sunat juga bangun malam.


p/s:Semoga tulisan ini menjadi peringatan yang kuat bagi penulis blog sendiri dan juga kepada pembaca sekalian.Marilah saling ingat-mengingati. :)

2 comment(s):

eyman hykal said...

Terima kasih di atas peringatan

Balqis Riza said...

jgn puasa yang yok..pg2 buka periuk