BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, February 10, 2010

How to gain an idea?

Macam mana eh nak dapatkan idea2 utk mnulis blog?


Saya banyak kali terfikir macam mana sesetengah penulis blog berjaya menulis banyak entry di dalam seminggu.Ada sampai 2 atau 3 entri sehari.Pelik betol.Mungkin readers boleh share macam mana korang nak gain idea menulis?

Kalau boleh nak postlahh entry yang membina jugak kepada readers instead of sharing pasal my life.Dah ramai je orang slalu post bout that.So,nak jugak trademark sendiri for this Engineering Mind.

Well, aritu ade la terfikir, mengapa saya ni amatlahh lambat untuk mengeluarkan idea2 yang bernas.Mungkin disebabkan penggunaan otak yang tidak seimbang.Selalu dok UTP ni memang asyik2 dengan calculation and facts je. Otak kreativiti xberkembang langsung.Saya tiada bakat2 terpendam seperti kehebatan melukis,mungkin boleh dijadikan alasan untuk otak kreativiti tidak berkembang.

But then,aritu terjumpa game yang sangat best and i think all of you should play.Game tu dinamakan 'Brain Juice' yang boleh dimain di mana-mana fon.(Asalkan jangan butterfly dan kebawah).Game tu sangat best sebab memory,mathemathics and also visual part of your brain will be tested.And yang best korang boleh tengok brain profile where nanti boleh tengok how good your brain are in those parts.

But,ade jugak game2 laen yang boleh digunakan untuk membantu perkembangan otak yang sihat.Contohnya sudoku, rubik cube malahan monopoly.Game2 ni sangat mencabar minda dan jika dimainkan selalu mungkin otak kreativiti anda akan berkembang jugakk.

Maka,dapatlah disimpulkan di sini,mainlahh permainan yang boleh mencabar minda bagi perkembangan otak.

p/s:Saya mendapat idea menulis post ini semasa di dalam tandas bermain saham.Adakah suasana persekitaran yang tenang memainkan peranan yang penting?